Medische pedicure was ik al langer, maar helemaal tevreden was ik nog niet. Ik wilde verder, meer leren over dit specialistisch...
Lees meer
Mycose-nagels, ook wel kalknagels genoemd, zijn vaak brokkelige en wit, geel of bruin verkleurde nagels. Meestal groeit een schimmelnagel ook langzamer waardoor de dikte van de nagel toeneemt.
Een verdikte nagel hoeft niet direct een mycose-nagel te zijn, de oorzaak kan ook psoriasis of slechte bloedvaten zijn. Ik ben gecertificeerd om te laten onderzoeken of er sprake is van mycose of dat er een andere oorzaak is dat uw nagel geen gezonde nagel is. In het geval van een onderzoek neem ik een stukje nagel of huid en stuur ik dit op naar het Radboud ziekenhuis voor diagnose.
In Nederland heeft ongeveer 26% van de bevolking één of meerdere mycose-nagels. De kans hierop neemt toe naarmate je ouder wordt.
Ook risicovoeten, zoals diabetici, hebben vaak last van mycose-nagels.
Er kunnen ook andere oorzaken zijn, denk aan
Mensen met een gezonde huid en gezonde nagels hebben meestal een goede afweer tegen mycose.
Een mycose-nagel geneest zelden of nooit uit zichzelf en wil je verdere uitbreiding voorkomen, is een adequate behandeling nodig.
De aangetaste nagel(s) worden geknipt en zoveel dunner gefreesd als mogelijk. Ik verwijder de aanwezige resten van de mycose uit de nagelranden en behandel de nagels met een anti-mycose-middel.
De behandeling moet een aantal keren herhaald worden. In de tijd tussen de behandelingen adviseer ik om 2x daags de nagel(s) te behandelen met mycose-tinctuur, -crème of -spray van Hypogeen.
Daarnaast moeten de voeten ingesmeerd worden met een goede voetcrème om de omringende huid gezond te houden.
Een mycose produceert sporen. Deze sporen nestelen zich in schoenen en kunnen zo een doorlopende her-infectie veroorzaken. Dit bemoeilijkt de genezing.
Het is dus belangrijk om alle schoenen die je draagt aan de binnenzijde te behandelen met een mycosedodend middel.
Indien nodig verwijs ik u altijd naar een huisarts, specialist, podotherapeut of podoloog.